
عروسکها در آسمان پر نقش و نگار آسمان خیال کودکان، ستارگان پر فروغاند. هر کودک برای هر عروسک چون خدایی است که به عروسکش جان میدهد و برایش نامی برمیگزیند و به او سرنوشت و تقدیری می بخشد. هر کودک شکل دیگری از خود را در عروسک میبیند و عروسک نمایش سه بعدی از انسانی است که کودک در ذهن خویش پرورانده است. به همین سبب است که عروسک و قصه های آنها به سهولت در لایه های وجودی کودک نفوذ میکند و سبب رشد و تربیت و بالندگی او می شود.
نقطۀ شروع تاریخچه ارتباط بین کودکان و عروسکهایشان مشخص نیست ولی آنچه که مشخص است این ارتباط پس از افزوده شدن قصه و داستان به این رابطه شیرین و شکلگیری نمایش عروسکی به سرزمین جدیدی پا نهاده است.
هنر نمایش عروسکی از تاریخچهای کهن و دیرینه برخوردار است. اولین هنرمندان نمایشهای عروسکی شاید جادوگرانی بودند که ماسک بر چهره میزدند و برای دور کردن ارواح خبیث نمایش آیینی اجرا میکردند. نمایش عروسکی نیز همچون بسیاری دیگر از هنرهای زنده جهان ابتدا وسیلۀ لذت و زینت بخش مراسم شاهان و درباریان بود و باز هم همچون سایر اشکال هنری اسارت در دیوارهای بلند قصر شاهان را تاب نیاورد و سرانجام با آواز هنرمندان دورهگرد به کوچهها و میدانها راه یافت.
آنچه که نمایش عروسکی را از سایر اشکال هنری متمایز میکند دور کردن هنرمند از خودنمایی است. هنرمند نمایش عروسکی تمام استعداد و توانایی و حتی صدایش را در وجود عروسکش میگذارد و به جای خودش عروسکش را روی صحنه به نمایش میگذارد. از این نظر شاید بتوان گفت که هنرمندان نمایش عروسکی فرزانگانی هستند که خود خواسته گمنامی را برگزیدهاند.
«عروسکخونه» خانه جدید نمایش عروسکی تلویزیونی است، هنری که چندی است در قاب تلویزیون کمرنگ شده است و شبکۀ کودک و نوجوان امیدوار است که استقبال چشمگیر مخاطبان این جشنواره عروسکی، قریب به بیست میلیون رای برای 20 اجرای نمایش عروسکی تلویزیونی فتح بابی باشد برای تولدی دوباره برای هنری که مخاطب اول آن کودکان سرزمینمان هستند.
شبکۀ کودک و نوجوان تلویزیون برای بازگرداندن نمایش عروسکی تلویزیونی به نقطۀ اوج خود اولین پل را بین مخاطب و هنرمندان این هنر دلپذیر سامان داده است. امید است که نگاه هنرمندانه و دلسوزانه و کارشناسانۀ هنرمندان و فرهیختگان این عرصه از هنر سامان دهندۀ پلهای بیشتری برای بازگشت نمایش عروسکی تلویزیونی به جایگاه رفیع خود باشد.